Víkendové soustředění na Skalce

21.05.2012 10:00

O víkendu 18.-20.5.2012 se Soptíci zúčastnili soustředění na Ostravici na chatě Skalce. Po příjezdu a ubytování se, jsme se vydali k místnímu Bučacímu potoku, který se u většiny stal námětem na obrázek, který měli děti nakreslit do soutěže o nejlepší obrázek z víkendového pobytu. Po večeři jsme hráli společenské hry a kolem 22:00 hod. byla večerka. Druhý den Soptíci stávali celkem brzy, proto se vydali na prodlouženou rozvičku až k pramenům již zmiňovaného Burčacího potoku. Katka s Luckou aspoň měli čas na nachystání her v lese. Po snídani děti obdrželi svačinku a pití a vyrazili jsme všichni na 3 km vzdálenou dančí oboru. Cestou jsme hráli hru "DESET". Děti se museli během 10 vteřin schovat v lese vedoucím. Hra se jim moc líbila a započítávala se jim do celkové soutěže mezi děvčaty a chlapci. Po návrahu z dančí obory na nás již čekal obět a po obědě odpolední klid. Během odpoledního klidu měli društva kluků i holek vymyslet básničky na předem daná slova jako Skalka, výlet, autobus, hory, kámen, potok atd. Básničky se jim celkem povedly, vítěznou byste si měli mít možnost přečíst v hornobludovickém oběžníku.

Po odpočinku děti trénovali požární útok. Vodu jsme čerpali z místního jezírka. Katka mezitím šla chystat do lesa další hru a to hledání pokladu. Po útoku děti dostali ke svačince kus dortu, který dostala Lucka, která měla nedávno 30.narozeniny a vyrazili soutěžit do lesa. Jejich úkolem bylo nalézet v lese hromádky z kamení, ve kterých byla ukryta čísla od 1.-20. Družstvo, které doneslo všechny kartičky obdrželo od vedoucí papír, na který mělo doplnit topografické značky a technické prostředky. Ukázka 20.technických značek.pdf (15,5 kB). Tuto soutěž vyhráli kluci, i když vedoucí našli v lese 20 kartiček rychleji, jejich znalosti už byly horší. :)

Po této hře následovalo hledání pokladu. Týmy obdrželi prázdnou křížovku a museli chodit po lese po fáborkách a doplňovat do tajenky jednotlivé odpovědi na otázky, které našli na stromech v lese. Správně vyplněná tajenka jim měla napovědět, kde se sktývá poklad. Správná tajenka zněla DIVNÝ STROM. Týmy měli za úkol najít v areálu divný strom. Našli smrk, na kterém rostla zlatá jablka a lízátka. Pod stromem na ně čekal poklad v podobě jablíček. Týmy byly trochu zklamané, ale pod jablíčkami na ně čekal plánek k pokladu. Zde bylo napsáno... udělej 10 žabích skoků, pak se otoč čelem k chatě a udělej 5 račích atd. Mapka je dovedla až k vytouženému pokladu. Následoval odpočinek ve formě fandění našemu mužstvu v hokeji, dokreslování obrázků a pak večeře.

Po večeři bylo pro děti připraveno překvapení ve formě noční stezky odvahy a následně táboráku, kde si mohly děti opéct párky. Děti byly tak unavené po celém dni, že bez remcání odešli na pokoje se umýt a usly jako nemluvňata.

Ráno se dětem ani nechtělo vstávat, museli jsme je probudit a vyhnat na rozcvičku. Po snídani se začlo balit a byl nástup před chatou. Tam bylo celkové vyhodnocení celovýletní soutěže. Vítězem se staly nakonec holky, protože měli body k dobru za úklid pokoje. Dostali malou pozornost. Ani kluci nepřišli zkrátka. Ve výtvarné soutěži nakonec zvítězila Denisa, druhý byl Ondra a třetí Anička. Taktéž obdrželi malou pozornost. A už jsme viděli přijíždět autobus. Cestou zpět byly děti tak unavené, že některé usly.

I samotné děti hodnotili výlet skvěle a už se těší na příští rok. Fotečky naleznete zde a ještě tady.