Narůstá počet úmrtí v souvislosti s požáry

01.06.2009 21:18

Prevence

Tendenci k růstu počtu osob, usmrcených v souvislosti s požárem, zaznamenávají již druhým rokem hasiči v Moravskoslezském kraji. Zatímco v letech 2004 až 2006 takto zahynulo vždy 12, respektive 13 osob, za loňský rok to již bylo 20 obětí a za prvních letošních necelých pět měsíců dokonce 13 obětí požárů.

V roce 2005 i 2004 došlo při požárech v Moravskoslezském kraji podle statistik Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje k usmrcení 12 osob (nejvíce 2005: Ostrava 5, Novojičínsko 3, nejvíce 2004: Bruntálsko 3). V roce 2006 zemřelo u požárů 13 osob (nejvíce mrtvých – po pěti – zaznamenala Ostrava a okres Frýdek-Místek).

V roce 2007 zemřelo celkem 20 osob, nejvíce na Frýdecko-Místecku – 7, celkem 4 na Karvinsku, po třech v Ostravě a na Novojičínsku, na Bruntálsku 2 a v okrese Opava jeden člověk.

Letos již pět úmrtí eviduje Ostrava, po třech Frýdecko-Místecko a Opava a dvě úmrtí Karvinsko. V okresech Nový Jičín a Bruntál zatím naštěstí nezahynul ani jeden člověk v souvislosti s požárem.

Této smutné statistice dlouhodobě vévodí požáry v domácnostech, kde je jednoznačnou hlavní příčinou jejich vzniku nedbalost – při vaření, kouření, pálení svíček, používání hořlavin, doprovázená často vlivem alkoholických nápojů.

Například v roce 2007 zemřelo několik osob v postelích, na gaučích či válendách po konzumaci alkoholu a usnutí s hořící cigaretou. Příčinou úmrtí byla vždy otrava zplodinami hoření dobře hořícího nábytku.

Také letos měl alkohol vliv prokazatelně nejméně v sedmi tragických případech.

Letos tři osoby zemřely po požáru od svíček. Prvním obětí byl hned na Nový rok důchodce z Třince-Lyžbice (zřejmě bez alkoholu), dalšími dvěma udušenými byli manželé z Ostravy, kteří neměli zapojenu elektřinu, proto ve svém nově pronajatém bytě svítili na konci března svíčkami. Následně byla potvrzena konzumace velkého množství alkoholu u obou partnerů.

Dalších pět obětí zemřelo v bytě či garáži zpravidla po používání hořlavin u topidla či otevřeného ohně. Další muž zahynul v souvislosti s kriminálním činem na sloupu elektrického vedení, když chtěl zřejmě přestřihnout a odnést do sběru elektrické dráty pod vysokým napětím.

Co je za poslední roky v Moravskoslezském kraji zcela nové – hned tři osoby letos zemřely během měsíce a půl při sebevraždě po polití hořlavou látkou a zapálení

  • mladý muž na začátku dubna v Hlučíně (okres Opava), žena středního věku na konci dubna ve Vyšních Lhotách (okres Frýdek-Místek) a senior před týdnem ve Vřesině (okres Ostrava).

Poslední dvě oběti jsou z konce dubna – dva muži zahynuli v ultralightu, který začal hořet patrně až po dopadu. Hasiči a policisté jej našli na Opavsku až za několik hodin po havárii.

Hasiči proto doporučují velkou opatrnost, hlavně u osob nad 50 let a seniorů, kteří patří mezi nejrizikovější skupiny. Pro lepší zabezpečení bytu před požárem je možné instalovat autonomní hlásiče požáru (čidla) a práškové hasicí přístroje. Náklady na pořízení této protipožární techniky nepřesáhnou několik stovek korun, možnost rychlého uhašení bytového požáru se přitom mnohonásobně zvýší.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje