Koncert na záchranu varhan - evangelický kostel v Havířově

06.01.2012 00:00

BLUD BLUDOVSKÝ

FARÁŘ VOLNÝ,   EWA FARNA,   JIŘÍ KOBĚRSKÝ, pěvecký sbor ROZMARÝNEK

EVA VEJMĚLKOVÁ

BLUDOVIČTÍ HASIČI

 

Co mají společného? Všechny jmenované spojil jeden ušlechtilý cíl. Vrátit život bludovickým varhanám, kdysi jedinečnému koncertnímu nástroji v kulturní památce – evangelickém kostele v Havířově-Bludovicích. Je to záměr dlouhodobý a náročný, protože vyžaduje získávání lidí a institucí pro dobrou myšlenku a dobrovolnou pomoc.

 

BLUD BLUDOVSKÝ

 

S jistou nadsázkou bychom jej mohli nazývat praotcem Bludem, dal v minulosti jméno naší obci a v současnosti se stal symbolem celého projektu.

 

 FARÁŘ VOLNÝ

Farář Volný, tedy Mgr. Vladislav Volný, Th. D., pastor Slezské církve evangelické augsburského vyznání a podporovatel kulturního dění v regionu,  založil se svými spolupracovníky Nadační fond přátel kulturní památky – Evangelického kostela v Havířově-Bludovicích.

EWA FARNA a JIŘÍ KOBĚRSKÝ

Zpěvačka a krajanka, zazpívá spolu s Jiřím Koběrským a žáky pěveckého sboru Rozmarýnek ze ZŠ Žákovské v Havířově na prvním z řady programů, aby společně podpořili „znovuzrození skomírajících“ bludovických varhan.

EVA VEJMĚLKOVÁ

Rovněž krajanka, česká herečka, básnířka, scenáristka a psychoterapeutka, pomůže tím, že bude  koncert pro záchranu varhan (6. ledna 2012) moderovat.

BLUDOVIČTÍ HASIČI

Mají dobročinnost v krvi, takže Vás osloví již během letošního prvního vánočního jarmaku v Dědině, kde budou „hlídat“ kasičku s přímými finančními dary, prodávat lístky na koncert a informovat o dalších způsobech, jak je možno varhanám pomoci.

Místo závěru.

Jezdíme do světa, kde obdivujeme zachovalou krásu minulosti a působivost uměleckých projevů, pořizujeme odtud fotografie i videonahrávky, a přitom třeba ani nevíme, jaký poklad, volající o pomoc,  máme přímo za humny. Vlastně teď už víme - a jestli budeme chtít, můžeme s tím něco udělat.

Č í s l o   ú č t u   n a d a c e   na záchranu varhan: 247765865/0300