28.1.2010 Požár hospodářské budovy

28.01.2010 19:51

Požár byl zpozorován kolem třetí hodiny. "V hospodářské budově byla v té době ustájena hospodářská zvířata – býci a krávy a také tam byly uskladněny i stroje a seno pro zvířata. Dohašování probíhalo během celého dopoledne. Zachráněná zvířata jsou různě po sousedství. Majitel, který zachraňoval zvířata a poté se snažil zachránit stroje, je popálen. Lékaři ho ošetřují v nemocnici," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

 

"Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru objektu o půdorysu 22 x 8 metrů se sedlovou střechou ve čtvrtek zhruba dvě a půl hodiny po středeční půlnoci. Na místě zasahovalo sedm jednotek - dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Havířově a Frýdku-Místku a s nimi pět jednotek dobrovolných hasičů – Havířov-město, Havířov-Životice, Lučina, Těrlicko a Horní Bludovice. Při příjezdu na místo již hořela celá střecha objektu, po ní uskladněné seno. Hasiči objevili zraněného majitele, který se pokoušel vyvést dobytek z hořícího objektu. Pomohli mu s ustájením zachráněných kusů, které vyvedl ještě před jejich příjezdem, v náhradní stáji. Pak jej předali týmu rychlé záchranné služby, sanitka jej odvezla do nemocnice. Majitel byl při úspěšné záchraně šesti krav popálen na obličeji a rukou, dalších 11 zvířat požár nepřežilo. Předběžná škoda je odhadována na jeden a půl milionu korun. Požár dostali hasiči pod kontrolu během půlhodiny, dohašování s rozebíráním konstrukcí trvalo až do rozbřesku," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Příčina požáru se vyšetřuje. Místní lidé připouštějí, že by oheň mohl souviset s muži, kteří na statku pracovali a ve stavení nocovali. Policisté a vyšetřovatel hasičů zatím žádné bližší informace o příčině požáru nesdělili.

Čtyřiačtyřicetiletý muž byl na místě ošetřen posádkou záchranné služby a transportován do nemocnice. Pacient byl při vědomí. Při požáru utrpěl popáleniny horních i dolních končetin a zad, a to v rozsahu 1. a 2. stupně. Po prvotním ošetření byl transportován na specializované popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Starosta obce Zdeněk Knyč hned ráno potvrdil, že obec pomůže částkou 50 tisíc korun jako prvotní pomoc pro likvidaci škod a zaopatření majetku a zvířat.

Fotografie naleznete v sekci Fotogalerie

 

zdroj. https://havirovsky.denik.cz